Egészen a halálig...!?

Napról napra érkeznek rettenetes hírek keresztények üldözéséről sőt kegyetlen kivégzésükről.
Megdöbbenve nézzük a híreket, amikor Nigériában keresztény templomokat gyújtanak fel és Jézusba vetett hitükért mészárolnak le embereket az ISIS által megszállt közel - keleti területeken.

Felvetődik a kérdés:

 - Mit jelent hűségesnek lenni Krisztushoz "mindhalálig"?
 - Választható a mártír halál vagy kötelező egy keresztény embernek?
 - Mit mond erről Jézus és a Szentírás?
 - Miként volt mindez a római birodalomban a keresztény üldözések idején, a középkorban, a nácizmus (Dietrich Bonhoeffer) és a kommunizmus alatt és miként van mindez napjainkban Afrikában, Szíriában és Irakban?
 - Mit tehetünk, amikor ilyen kegyetlenségekkel szembesülünk?
 - Egyáltalán: hol van ilyenkor az Isten? 

Az adás egyik vendége Dr. Csepregi András evangélikus lelkész lesz. 
"Evangélikus lelkész vagyok, teológiai kutatásom témái a kereszténység és a demokrácia kapcsolata, valamint az aktív erőszakmentes ellenállás evangéliumi lehetősége. A két téma összefügg, hiszen, amint erről Bibó István meggyőzően ír, a nyugati demokrácia hatalom-megosztásra épülő intézményrendszere és a hatalomgyakorlás humanizálására törekvő gyakorlata a jézusi erőszakmentes ellenállás gyümölcse. Amikor ugyanis Jézus arra tanít, hogy ha valakit erőszakos és megalázó támadás ér, akkor tartsa oda a másik arcát, egy olyan magatartás lehetőségére világít rá, ami sem nem pusztító, sem nem önpusztító, hanem kifejezi a megtámadott méltóságát úgy, hogy a másiknak esélyt ad a változásra. Ez természetesen nem mindig lehetséges, de talán többször, mint gondolnánk akkor, ha azt hisszük, csak két lehetőségünk van, visszaütni, vagy meghunyászkodni.

Dietrich Bonhoeffer életét és teológiáját is kutatom. Bonhoeffert a legtöbben úgy ismerik, hogy a náci diktatúra borzalmaival szembeszállva arra is kész volt, hogy részt vegyen Hitler meggyilkolásában. Véleményem szerint ez a kép torzít: Bonhoeffer az aktív erőszakmentes ellenállást tanító Jézus követője maradt a legnehezebb időkben is, élete, gondolatai és példája ma is erre inspirálhat."


Az adás másik vendége Dr. Jaczkó Sándor görög katolikus parókus lesz.

"Nagy családból származom, tízen vagyunk testvérek. Bencés diák voltam Pannonhalmán, majd 2002 óta görögkatolikus pap vagyok. Hajdúdorogon a székesegyházban szolgáltam, négy évet majd Nyírlövőre kerültem parókusnak. Kispesten 2011 óta tevékenykedek. Feleségem informatikus, három gyermeknek vagyok édesapja. Teológián belül patrológiával és egyházjoggal is foglalkoztam, majd történelemből doktoráltam. Külön örülök annak, hogy olykor sikerült vallási hagyományokat újra élettel megtölteni közösségeimben. Nyírlövőn elsőként indítottuk el a házi segítségnyújtást a görögkatolikus egyházban. Most Kispesten már kinőtte a közösségünk a jelenlegi templomot."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

KÚT - december 3 és 10.

Halálbüntetés, öngyilkosság, euthanázia

Kamaszok harca a kísértésekkel